Kynttilät
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Perinteisiä kirkkokynttilöitä puhtaimmasta 100-prosenttisesta steariinista

Juhavakynttilät

Juhavan perinteikäs kynttilätehdas tunnetaan ennen kaikkea 100-prosentisesta steariinista valmistetuista, puhtaan valkeista kirkkokynttilöistä. Kirkkokäytössä olevien kynttilöiden laatuvaatimukset ovat erittäin korkeat, eivätkä kynttilät saa palaessaan aiheuttaa vahinkoa kirkkotilassa nokeamalla arvokkaita alttaritauluja ja -tekstiilejä.

Yhtä hyvin kotona on syytä kiinnittää huomiota puhtaaseen hengitysilmaan – Juhavan kynttilät ovat valinta ympäristön ja terveyden puolesta.

Ei ole samantekevää, minkälaisia kynttilöitä poltat

Kynttilöitä valmistetaan pääasiassa steariinista, parafiinista, näiden seoksista tai mehiläisvahasta. Kynttilän raaka-aineilla on suuri merkitys sen kannalta, mitä kynttilän palamisen seurauksena vapautuu hengitysilmaan. Raaka-aineet vaikuttavat niin ikään kynttilän paloaikaan ja muihin palo-ominaisuuksiin. 

Suurin osa kaupoissa myytävistä kynttilöistä on parafiinipohjaisia. Parafiinikynttilän palamislämpötila on steariinikynttilää alhaisempi ja epätäydellisen palamisen seurauksena ilmaan päätyy erilaisia epäpuhtauksia. Steariinista valmistettavat kynttilät ovat palo-ominaisuuksiltaan ylivoimaisia muihin kynttilöihin verrattuna. Runsas happipitoisuus takaa sen, että kynttilä palaa kauniilla, suurella ja kirkkaalla liekillä nokeamatta ja savuttamatta. Juhavan kynttilöiden keskimääräinen noki-indeksi 0,16 on erittäin alhainen.

Steariinin sulamispiste on 55-60 astetta, joten se ei auringonpaisteessa tai korkeissakaan huoneenlämpötiloissa menetä muotoaan. Siinä missä parafiinikynttilä sulaa helposti aurinkoisella patiolla tai parvekkeella 100-prosenttinen steariinikynttilä säilyttää muotonsa ja alhaisen jodilukunsa (< 0,5) ansiosta myös puhtaanvalkoisen värinsä.

Juhava-kynttilä on ympäristövalinta

Juhavan kynttilätehtaalla Pieksämäellä valmistetaan kynttilöitä suomalaista työtä ja ympäristöä kunnioittaen. Toisin kuin öljypohjainen parafiini, kasviöljy- tai eläinrasvaperäinen steariini on uusiutuva luonnonvara. Juhava-kynttilöihin käytettävä puhtain 100-prosenttinen steariini on luonnontuote, joka ei palaessaan rasita ympäristöä eikä tuota haitallisia pienhiukkasia hengitysilmaan.

Myös kynttilän sydänlangalla on merkitystä

Juhavalla käytämme kynttilöiden sydänlankana punottua pumpulilankaa. Lanka on punottu siten, että yksi sen säikeistä kiristää sen verran, että lanka aavistuksen taipuu. Näin sydänlangan pää on hieman liekin ulkopuolella, jolloin steariini imeytyy siihen hyvin ja kynttilä palaa tasaisesti.

Langan on oltava myös juuri oikean paksuinen ja täsmällisesti kiristetty: Liian paksu sydänlanka aiheuttaa sen, että kynttilä palaa vaarallisen suurella liekillä. Liian löysä sydänlanka puolestaan johtaa kynttilän rakenteen romahtamiseen.

Kynttilän valmistus

Steariinin koneellinen käsittely onnistuu vain hyvin kapeiden kynttilöiden kohdalla; kaikki hiemankaan paksummat kynttilät on valmistettava käsin valamalla. Jokainen Juhava-kynttilä onkin valmistettu Pieksämäen tehtaallamme käsin valamalla puhtaimmasta 100 % steariinista.

Kynttilöiden valmistus alkaa steariinijauheen sulattamisella suuressa alumiinipadassa.  Valulämpöinen, noin 57 °C steariinimassa kaadetaan tämän jälkeen kuumennettuihin kynttilämuotteihin. Muottien esikuumennus on tärkeää, jotta kynttilän pinnasta tulee tasainen. Lämpimässä muotissa steariinimassa ei pääsee jäähtymään liian nopeasti. Liian nopea jäähtyminen estää steariinin tasaisen leviämisen muottiin ja tekee kynttilästä helposti onton. Muotin täyttämisen jälkeen alkaa steariinijauheen lisääminen käsin sulan steariinimassan joukkoon. Näin saadaan ilmakuplat ja tyhjä tila muotista pois. Kun steariinia ei enää voi lisätä, kynttilän sydänlanka katkaistaan ja pohja tasataan siistiksi. Muotit jätetään jäähtymään. Kookkaiden alttarikynttilöiden, esimerkiksi pääsiäiskynttilänä käytettävän jättialttarikynttilän, kohdalla jäähtymiseen voi kulua kokonainen päivä.

Muotin jäähdyttyä kunnolla kovettunut kynttilä irrotetaan muotista varovasti ja kynttilä on valmis käsin viimeisteltäväksi ja kiillotettavaksi.

Alttarikynttilät

Alttarikynttilät

Kruunu- ja pöytäkynttilät

Kruunu- ja pöytäkynttilät

Kastekynttilät

Kastekynttilät

Pallokynttilä

Pallokynttilä