Kynttilätehdas
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kynttilän valmistusta Juhavan tehtaalla

Juhavan kynttilätehdas

Juhava on valmistanut suomalaisia laatukynttilöitä vuodesta 1942 lähtien.


Sota-aikana, 1940-luvun alussa Suomessa oli pulaa kynttilöistä ja kynttilän valmistuksessa tarvittavista raaka-aineista. Keijo Juhava etsi vastasyntyneelle pojalleen kastekynttilää, ja todettuaan tehtävän vaikeaksi, aloitti hän yhdessä lankonsa Almos Haakin kanssa kynttilänvalmistuksen. Juhavan toiminta käynnistyi vuonna 1942 vanhassa navetassa Helsingin Etelä-Haagassa. Puitteet olivat vaatimattomat, mutta heti ensimmäiset kynttilät valmistettiin korkealaatuisesta, puhtaasta steariinista. Vaikeinakin aikoina tarvittiin lämpöä ja valoa.


Toiminnan laajetessa ja malliston kasvaessa Juhavan toiminta siirtyi 1960-luvun puolella Helsingin Tehtaankadulle ja sieltä vuonna 1979 Lohjalle. Suomen Kirkon Sisälähetysseura osti Juhavan vuonna 1988. Vuosikymmenten ajan Juhava on ollut tunnettu paitsi turvallisista ja puhtaista kirkkokynttilöistä, myös kotimaisista design-kynttilöistä, joita suunnittelivat suuret nimet Timo Sarpanevasta Kaija Aarikkaan. Laajimmillaan mallistoon kuului 350 eri mallia ja väriä ja kynttilöitä vietiin yli 30 maahan.


Ajat muuttuivat ja halpa, usein heikkolaatuinenkin tuontikynttilä valtasi alaa myös suomalaisissa kodeissa. Niin Juhava palasi jurilleen - tekemään tavattoman laadukasta steariinikynttilää kirkkoihin ja koteihin. Juhava oli aikaansa edellä ja luopui vuonna 1992 kaikista lisäaineista, väriaineista, parafiinista ja hajusteista. Jokainen Juhava-kynttilä on siitä asti valmistettu erikoispuhdistetusta steariinista, josta voi koneellisesti valmistaa vain halkaisijaltaan aivan pienimpiä kynttilöitä. Niinpä jokainen aito Juhava-kynttilä on käsintehty.


Vuodesta 2015 alkaen Juhava-kynttilät on valmistettu Pieksämäellä, entisissä Raamattutalon tiloissa.

 

 

 

Alttarikynttilät

Alttarikynttilät

Kruunu- ja pöytäkynttilät

Kruunu- ja pöytäkynttilät

Kastekynttilät

Kastekynttilät

Pallokynttilä

Pallokynttilä